Spring over hovedmenu

Nyhed - RAR Hovedstaden

09-07-2024

Nyt fra RAR Hovedstaden, juli 2024

IPS - en metode der virker

Individuelt Planlagt job eller uddannelse med Støtte (IPS) bygger på tæt samarbejde mellem jobcentre og regionernes behandlingspsykiatri. Metoden står på solid viden og er et af de bedste greb til at hjælpe mennesker med en psykisk lidelse eller psykisk sårbarhed tættere på arbejde eller uddannelse.

RAR Hovedstaden satte spot på indsatsen på sit seneste møde med et oplæg fra Frederiksberg Kommune, der arbejder systematisk med indsatsen. Frederiksbergs indsats og resultater bekræfter det som adskillige studier har vist og bør inspirere flere kommuner. Nemlig at mange personer med psykiske lidelser gerne vil arbejde, og at IPS-indsatsen er en vej til at sikre dette.

At arbejde efter IPS metoden er ressourcekrævende og kræver økonomiske investeringer på den korte bane. Men det er en god investering både for den enkelte og for samfundet på den lange bane, da flere personer bliver i stand til helt eller delvist at forsørge sig selv.  RAR Hovedstaden opfordrer derfor kommunerne til at se indsatsen i et langsigtet perspektiv, hvor flere borgere - herunder flere unge – kommer i job eller uddannelse.

IPS-metoden bygger på veldefinerede principper med fokus på individuelt tilrettelagt forløb og på at bringe borgerne ud på det ordinære arbejdsmarked uden eller med kun få måneders forudgående forberedelse eller træning.

IllustrationIndsatsen er integreret i den psykiatriske behandling og har fokus på deltagernes egne valg og præferencer. Derudover arbejdes der opsøgende ift. at skabe relationer på det lokale arbejdsmarked og matche deltagerne til ledige stillinger.

En IPS-konsulent fra jobcenteret følger borgeren fra første kontakt til borgeren er kommet i arbejde eller i uddannelse og ikke længere har brug for støtte.

IPS-konsulenten arbejder tæt sammen med behandleren i psykiatrien, så borgeren oplever, at indsatsen er koordineret, og der arbejdes mod ét fælles mål om ordinært arbejde eller uddannelse.

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) har igangsat flere projekter, hvor IPS er et centralt element- senest i Flere skal med 3 projektet og det netop igangsatte puljeprojekt om IPS for unge. Derudover har STAR sammen med de 5 regioner etableret et IPS-ambassadørkorps, som dækker hele landet og har til formål at facilitere samarbejdet mellem den regionale behandlingspsykiatri og kommuner, der enten ønsker at etablere eller allerede arbejder med IPS-indsatsen.

På STARs hjemmeside er der samlet viden og værktøjer m.m. til understøttelse af implementeringen af IPS. Her finder man også link til en sundhedsøkonomisk analyse af IPS, der viser, at metoden giver en samfundsøkonomisk besparelse på 72.000 kroner per person sammenlignet med normalindsatsen over en periode på 18 måneder (2020). Besparelsen kommer primært gennem færre udgifter til psykiatrisk behandling og færre indlæggelser samt beskæftigelses- og sociale indsatser, højere borgertilfredshed og generelt højere beskæftigelsesrater.

Link til STARs temaside om IPS

Nyt formandskab for RAR Hovedstaden

RAR Hovedstaden har valgt nyt formandskab.

Ny formand er Mikkel Andersen, formand for FH Hovedstaden.

Formandskabet udgøres derudover af Louise Sjøntoft, HR Direktør i NCC Danmark og Vicky Holst Rasmussen, borgmester i Egedal Kommune.

Link til RAR Hovedstadens hjemmeside

Strategi- og handlingsplan

RAR Hovedstaden har justeret sin strategi- og handlingsplan. Det skyldes primært ændringer i RARs opgaver på job- og uddannelsesområdet.

Rådets overordnede fokus er fortsat at sikre et arbejdsmarked i balance, hvor virksomhederne får den nødvendige og kvalificerede arbejdskraft. Og hvor flest mulige har fodfæste på arbejdsmarkedet.

RAR følger op på hvert rådsmøde via et sæt af indikatorer for centrale udviklingstendenser på arbejdsmarkedet.

Link til RAR Hovedstadens hjemmeside - strategi- og handlingsplan