Spring over hovedmenu

Virksomheder i industrien har behov for nye kompetencer under Covid-19

25-02-2021

Analysen: Behov for rekruttering og opkvalificering hos eksportvirksomheder i industrien er gennemført af COWI for RAR Nordjylland og RAR Østjylland samt STAR i december 2020. Det er sket med baggrund i et ønske om at undersøge, hvordan Covid-19 pandemien har påvirket industrivirksomhederne og deres behov for arbejdskraft. Analysen omhandler potentialet for at rekruttere og opkvalificere medarbejdere i industrivirksomheder, hvor eksport udgør en høj andel af virksomhedernes omsætning.

 

Analysen er baseret på interviews med fagpersoner og med repræsentanter fra 12 virksomheder i Øst- og Nordjylland. Analysen afdækker behovet for at rekruttere og opkvalificere medarbejdere i industrivirksomheder, hvor eksport udgør en høj andel af virksomhedens omsætning, og hvor Covid-19 situationen påvirker virksomhedernes ordrer og produktion. Undersøgelsen blev afsluttet med en workshop for de medvirkende virksomheder. Her blev analyseresultater på tværs af virksomhederne drøftet.

Analysen afdækker blandt virksomhederne følgende perspektiver:

  • COVID-19 har krævet omstilling i produktionen
  • Der er ikke et entydigt billede af, hvordan industrien er ramt af COVID-19. Virksomheder med bred produktion har klaret sig bedst. Der er tendens til, at underleverandører har været hårdest ramt
  • Krisen trækker ud, og der er risiko for en ordrenedgang, som ikke har manifesteret sig endnu
  • Der er nye og forstærkede kompetencebehov inden for proaktiv salg især, men også digitalisering, automation og grøn omstilling.

Det prioriterer RAR:

  • RAR vil yderligere afdække behovet for salgskompetence, markeds-analytisk kompetence samt grundlæggende digital og grøn omstillings-kompetence i industrien. Det skal omsættes i konkrete VEU-pakker i samspil med branchens aktører
  • RAR vil prioritere den regionale uddannelsespulje, så ledige med erfaring fra industrien kan få opgraderet digital, kommunikativ og teknologisk kompetence
  • RAR vil konkretisere grøn kompetence og bidrage til at vise, hvordan det skaber værdi i virksomhederne. Det kan RAR f.eks. gøre ved at præsentere gode virksomhedscases, samarbejde med erhvervshusene og udbygge viden om fag og krav til grøn kompetence. 

Analysen: Behov for rekruttering og opkvalificering hos eksportvirksomheder i industrien 2021- udarbejdet for RAR Nordjylland og RAR Østjylland (pdf) (nyt vindue)

Sidst opdateret: 22-05-2023