Spring over hovedmenu
Spring over venstremenu

Trods stor stigning i ledigheden – Vestjylland har færrest ledige

29-05-2020

Med Corona-krisens indtog på det vestjyske arbejdsmarked steg ledigheden fra april 2019 til april 2020 med 2.004 fuldtidspersoner – svarende til 45,8 pct. Vestjylland har den laveste ledighed i Danmark.

Nyeste tal og grafer om ledighed og beskæftigelse (pdf) (nyt vindue) 

Fuldtidsbruttoledigheden i Vestjylland steg fra april 2019 til april 2020 i samtlige vestjyske kommuner. Mest i Holstebro Kommune med 60,2 % og mindst i Struer Kommune med 31,9 %. Ledigheden udgør nu 4,0 %. af arbejdsstyrken i Vestjylland.

”Ledighedstallene taler for sig selv – det er et helt nyt udfordringsbillede, vi ser på arbejdsmarkedet i dag end for blot et par måneder siden, hvor virksomhederne stod og manglede arbejdskraft,” siger formand for RAR Vestjylland, John Hermansen.

Det er særligt de ufaglærte, som berøres af corona-krisen, hvor ledigheden i de a-kasser, som typisk organiserer ufaglærte og faglærte er steget mest. For forsikrede ledige steg ledigheden med 2041 fuldtidspersoner - svarende til 62 %. Ledigheden steg i samtlige a-kasser.

”Men den store stigning i ledigheden, vil det give travlhed i jobcentrene som igen er åbne og de ledige skal igen stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Vores vurdering og forhåbning er at ledigheden vil falde hurtigere end efter finanskrisen, da den nuværende krise ikke skyldes mangel på efterspørgsel, men en sundhedsmæssig krise.

Derfor er det afgørende at indsatsen for de ledige er effektiv og smidig. I RAR Vestjylland har vi et særligt fokus på brugen af opkvalificering for de berørte målgrupper i forhold til nye situation og behov. I særdeleshed de online muligheder der er skabt for fjernundervisning under Corona-krisen. Mange af de ledige vil kunne øge deres jobmuligheder med kort erhvervsrettet opkvalificering. Vi opfordrer virksomhederne til at gøre brug af de mange muligheder for opkvalificering frem for afskedigelse af medarbejder. Det er endnu vigtigere for RAR Vestjylland at medvirke til samarbejdet og koordinere mulighederne,” afslutter John Hermansen

Kontakt:

  • John Hermansen, Formand for RAR Vestjylland, Tlf: 4051 7716
  • Anders Stryhn, arbejdsmarkedsdirektør, AMK Midt-Nord, Tlf: 7222 3602

Nyeste tal og grafer om ledighed og beskæftigelse (pdf) (nyt vindue)