Spring over hovedmenu
Spring over venstremenu

Sosu 2.0-workshop: - Det giver selvtillid at vide, at man gør en forskel

25-10-2019

Et intro-forløb til SOSU-uddannelserne fik 44-årige Martin Knudsen til at glemme alt om at tage taxa-kørekort og i stedet satse på en fremtid som SOSU-hjælper - og måske senere assistent

Nyheden til print med fotos fra arrangementet (pdf) (Nyt Vindue)

- Efter mere end 100 afslag har selvtilliden taget skade. Men det giver altså selvtilliden tilbage, når en ældre borger får en god dag, takket være din indsats, fortalte Martin Knudsen, 44 år, Kibæk.

Efter et liv som blandt andet postbud og en periode med ledighed var Martin Knudsen klar til at prøve kræfter med noget nyt. Jobcentret tilbød ham et taxakørekort, eller han kunne starte på et otte ugers intro-forløb til SOSU-området. Det var lidt af en tilfældighed, der gjorde, at det blev SOSU-forløbet på Social- og Sundhedsskolen i Herning, han startede på.

- Jeg havde ingen viden om området på forhånd, men jeg ville gerne arbejde med mennesker. Og kurset gjorde, at jeg endte med at tage Grundforløb 2, fortalte Martin Knudsen og fortsatte:
- Jeg har ikke siddet på en skolebænk siden 1992-93, så det var noget af en omvæltning, men en times motion daglig over frokost gjorde en stor forskel for mig.

- Man skal også være i god fysisk form, når man skal ud i praktik, så man kan passe på sin krop, fortalte Martin Knudsen, der endte med at gå 10.000 skridt rundt på skolens gange hver dag og dermed tabte 10 kilo. Han er nu i fuld gang med SOSU-hjælperuddannelsen og overvejer at læse videre til assistent bag efter.

Frafaldet skal ned

Det otte ugers intro-forløb for dagpengemodtagere og jobparate kontanthjælpsmodtagere, som Martin Knudsen var på, er siden blevet lavet om til et intensivt ni dages forløb med tre dages praktik indbygget i forløbet. Det udbydes i henholdsvis Herning og Holstebro og er et resultat af et tæt strategisk samarbejde mellem ældrecheferne i seks vestjyske kommuner og SOSU-skolerne med henblik på at tiltrække flere - som Martin Knudsen - til SOSU-uddannelserne i området. Det fortalte ældrechef Dorthe Jepsen, Ikast-Brande Kommune, og afdelingsleder for KompetenceCentret Rhina Høj Eriksen, Social- og Sundshedsskolen i Herning, på workshoppen, som Det Regionale Arbejdsmarkedsråd i Vestjylland havde taget initiativ til.

Og de skal også fastholdes, når de er startet på deres uddannelse. En udfordring har nemlig været - og er stadig - at der er en del frafald under SOSU-uddannelserne.

- Vi har haft en fælles strategi-dag med spændende oplæg, blandt andet fra nogle SOSU-elever. Og det har været noget af en aha-oplevelse for os. Blandt andet er vi blevet opmærksomme på, hvor vigtigt det er, at der er en tæt sammenhæng mellem det, de oplever og lærer på skolen, og det, de oplever ude i praktikken. Vi skal have sikret et tættere samarbejde mellem skolen og praktikstedet, og vi skal gen-tænke praktikvejleder-funktionen. Endelig skal vi sikre, at eleverne føler sig velkomne og bliver ordentligt integreret i medarbejderflokken ude på deres praktiksted, påpegede Rhina Høj Eriksen og Dorthe Jepsen, der mener, at det er realistisk at nå et frafald på uddannelserne på under 10 procent inden for de kommende år.

Læs også:

Rapport fra SOSU-workshop 2.0 (internt link) 

Program for SOSU-workshop 2.0 (internt link)

I RAR Vestjylland er kontakten:

  • John Hermansen, Formand for RAR Vestjylland, Tlf: 4051 7716
  • Anders Stryhn, arbejdsmarkedsdirektør, AMK Midt-Nord, Tlf: 7222 3602