Spring over hovedmenu

Analyse belyser potentialet for opkvalificering til mangelområder i Østjylland

Udsendt 04-03-2021

Der er stigende ledighed i Østjylland, og gruppen af ledige er sammensat på en ny måde. Som følge af Covid-19 er der mange nye ledige, som ikke har stemplet ind i arbejdsløshedskøen før. Mange af disse har megen erhvervserfaring, stærke kompetencer og gode forudsætninger for erhvervsrettet opkvalificering og tilbagevenden til job. Det kan betyde et større potentiale for at skaffe arbejdskraft til brancher med mangel på arbejdskraft. Det viser en ny analyse fra det Regionale Arbejdsmarkedsråd (RAR) Østjylland.

Nyhed og pressemeddelelse fra RAR Østjylland: Analyse belyser potentialet for opkvalificering til mangelområder i Østjylland - 2021-03-04 (pdf) (nyt vindue)

Ledighedsprofiler giver inspiration til mere opkvalificering

6 jobcentre har medvirket til analysen. For Østjyllands vedkommende drejer det sig om Århus og Silkeborg. Til sammen er der frembragt 360 aktuelle CV’er på ledige, som er ufaglærte og faglærte med forældet uddannelse. Analysen finder 14 typiske ledighedsprofiler, f.eks. kontorassistenten, chaufføren og lager- og logistikmedarbejderen. Det er nyttig viden for jobcentre, der samarbejder med virksomheder om at skaffe kvalificeret arbejdskraft. Erfaringer og kompetencer fra profilerne bliver holdt op mod, hvor der er virksomheder, som har svært ved at rekruttere, eller hvor der er mange jobåbninger.

”Denne analyse forholder sig til vores aktuelle situation, hvor følgerne af covid-19 har sendt et større antal personer væk fra arbejdsmarkedet for første gang. Analysen sammenholder hele 360 CV’er og identificerer forskellige ledighedsprofiler, hvor der er gode eksempler på opkvalificeringsmuligheder til områder med mangel på arbejdskraft.

Det ligger i tråd med RAR Østjyllands strategi og VEU-opgave, og vores VEU-koordinatorer går gerne i dialog med jobcentre og andre for at skabe brancherettede opkvalificeringsforløb med udgangspunkt i virksomhedernes behov for arbejdskraft,” udtaler Jakob Beck Wätjen, som er formand for RAR Østjylland.

Profilkatalog viser vej til job i samme branche og brancheskift

Analysen, ’Potentialet i brancheskift – opkvalificering til mangelområder’, identificerer 14 ledighedsprofiler, der er samlet i et katalog. Konkret er der udarbejdet et kort for hver profil, som viser vej til nye jobfunktioner eller brancher, hvor mulighederne er bedre end der, hvor den ledige kom fra. Der er også en oversigt med inspiration til kortere eller længere opkvalificering, som bygger videre på den lediges erfaringer.

Jakob Beck Wätjen afslutter: ”Kataloget til analysen kan ikke stå alene og får mest værdi, når det indgår i en samtale mellem den ledige person og en sagsbehandler i jobcentret eller a-kassen, som kender det lokale arbejdsmarked og virksomhederne. Profilkataloget er et godt forslag til et supplerende værktøj til yderligere at kvalificere dialogen med de ledige – og til at sætte opkvalificering på dagsordenen.”

Analysen er udarbejdet af Pluss for RAR Østjylland i samarbejde med RAR Nordjylland og Vestjylland.

Analysen i fuld længde plus overblik over Rådets andre VEU-analyser  

For yderligere kommentarer kontakt:

Jakob Beck Wätjen, formand for RAR Østjylland, Tlf: 87 22 55 11
Anders Daugberg Stryhn, Direktør for AMK Midt-Nord, Tlf: 72 22 36 02

RAR Østjyllands sekretariat er AMK Midt-Nord: Nybrogade 16, 1. sal - 9000 Aalborg. TLF: 72 22 36 00