Spring over hovedmenu

- Mange SMV’er er slet ikke kommet i gang med digitaliseringen

Udsendt 05-12-2019

Konsulenterne, der skal vejlede virksomhederne i at vælge opkvalificering af medarbejderne til at matche kompetencebehovene i en ikke så fjern fremtid, spiller en helt central rolle i at pege på nye muligheder. Det var en af konklusionerne på konferencen ”Kompetencer til tiden – sådan møder vi virksomhederne” på Scandic Bygholm Park i Horsens den 3. december, som RAR Vestjylland og RAR Østjylland havde arrangeret. Læs artikler fra Konferencen!

Foto-glimt fra konferencen (pdf) (Nyt vindue)

Her kunne de godt 150 deltagere blandt andet høre direktør for Plougmann Copenhagen Peter Plougmann påpege, at en af de helt store udfordringer for mange virksomheder er, at de har store viden-huller – og netop derfor heller ikke ved, hvor de konkret skal sætte ind for at imødekomme de behov, som de vil få i de kommende år.

- Det vil være svært for jer konsulenter at trænge igennem til virksomhederne, der også bliver overrendt af konsulenter fra det private marked, når det drejer sig om kompetenceløft, påpegede Peter Plougmann og gav et konkret eksempel:

- Inden for industrien, når det gælder samarbejdet med robotter, er mange især små og mellemstore virksomheder slet ikke kommet i gang. To tredjedele af virksomhederne er dårligt kommet i gang med digitaliseringen: Vi har i dag cirka 5.500 industrirobotter, der er under 10 år gamle – mod cirka 250.000 ansatte i industrien. Arbejdsproduktiviteten er steget med kun omkring én procent siden midt i 90’erne, og investeringerne er faldet siden 80’erne.

- Små virksomheder udfordret på digitaliseringen

Peter Plougmann pegede på vigtigheden af at uddanne medarbejderne til at samarbejde med teknologien – eksempelvis industrirobotter.

- Mange virksomhedsledelser ved reelt set ikke, hvilke kompetencer der kræves i forhold til den ny teknologi. Og udfordringen er jo, at mange virksomheder – stadig i dag - ser efteruddannelse som en omkostning, ikke en investering, konstaterede Peter Plougmann. Han afsluttede sit indlæg med en række anbefalinger til konsulenterne om, hvordan dialogen med virksomhederne om VEU, som et led i deres forretningsudvikling, kan forstærkes.

Når det gælder virksomhedernes digitale forestillingskraft – altså virksomhedernes evne til at forudse, hvilke teknologier der vil blive en del af virksomheden i de kommende år, og hvilke kvalifikationer det vil kræve – halter det også en del. Det fortalte Ph.D. og konsulent Reimer Ivang, Ivang.dk.

- Digitalisering udvikler sig eksponentielt, og det stiller krav til virksomheds-ledelserne og bestyrelserne om at være på forkant. Digitalisering ændrer rammevilkårene – man kan sige, at den ændrer hele spillepladen for virksomhederne. Det er en ændring af virksomhedens kerneprodukt - en transformation fra en fysisk tilstand til en digital; produkter bliver til services, og særligt de ejerledede og de små virksomheder har virkeligt været udfordret på digitaliseringen. Og det er dét kompetencebehov, I skal gøre virksomhederne klar til, slog Reimer Ivang fast.

Han pegede på digital forestillingskraft som en vital kompetence, og han forudså også allerede nu, hvad virksomhedernes ledelser og bestyrelser skal fokusere på: Bæredygtig forestillingskraft.

- Det er to kæmpestore transformationer, og jeres opgave som konsulenter er i høj grad at få virksomhederne til at indse, at de er bevidst inkompetente. Vi er midt i et paradigmeskift – midt i den digitale revolution – og I skal få virksomhederne til at erkende, at det er både økonomisk realistisk, organisatorisk acceptabelt og teknologisk muligt at imødekomme de nye udfordringer. På den måde undgår vi at løse nutidens udfordringer med fortidens værktøjskasse, påpegede Reimer Ivang.

- Kelsen bruger lavsæsonen til opkvalificering

- Kelsen blev i september opkøbt af folkene bag Ferrero Rocher - og de vil vækst! Vi skal fortsat producere småkager i Danmark. ”Danish Butter Cookies” er jo netop vores brand - men vi skal også udnytte teknologien og blandt andet bruge robotter til at overtage noget af det gentagende og derfor nedslidende arbejde. Det kommer ikke til at betyde, at vi får færre medarbejdere - de skal bare uddannes til andre opgaver.

Det forklarede Supply Chain Director Tove Kjeldsen, Kjelsen Group i Nørre Snede, da hun, sammen med tillidsrepræsentant for NNF’erne på fabrikken Berit Gita Neigaard, holdt oplæg på konferencen ”Kompetencer til tiden – sådan møder vi virksomhederne” den 3. december på Scandic Bygholm Park i Horsens.
Kelsen er, med en årlig produktion på 3,5 milliarder småkager, verdens største producent af småkager, og virksomhedens 156 medarbejdere har for nylig fået en ny ”kollega”; nemlig en industrirobot, som medarbejderne kærligt har døbt Stakke-Lise.

- Vi har i foråret haft medarbejdere på robotkurser, så de kan betjene Stakke-Lise, og det har været en succes. Som en af medarbejderne sagde: ”Hun er min bedste ven”, fortalte tillidsrepræsentant Berit Gita Neigaard med et grin.

Udfordringen for Kelsen Group er, at folk verden over køber småkager om efteråret og vinteren, så særligt foråret er lavsæson. Derfor er hele hold af Kelsen-medarbejdere på kurser om foråret.

- Vi har en lang tradition for efteruddannelse i lavsæsonen. En medarbejder er typisk på kursus to uger om året, forklarede Tove Kjeldsen, der fortalte om et godt og konstruktivt samarbejde med Jobcentret og med de midtjyske uddannelsesinstitutioner. Og virksomheden er ikke bange for at ansætte ufaglærte, som man så selv lærer op. Tvært imod.

- Om folk er kontanthjælpsmodtager eller flygtning er ikke noget, vi skeler til. Den vigtigste kvalifikation for os er viljen til at ville, fortalte Tove Kjeldsen.

VAM har gode erfaringer med lærlinge-mentorer

Entreprenørvirksomheden VAM A/S i Auning har gode erfaringer med, at udvalgte medarbejdere fungerer som mentorer for virksomhedens lærlinge. Frafaldet blandt lærlinge falder – og det er vigtigt, for det bliver stadig vanskeligere at skaffe de cirka tre lærlingen, virksomheden gerne vil have årligt.

Det fortalte HR-ansvarlig Gitte B. Nielsen og teknisk direktør Jens Brøndum, VAM A/S, da de delte virksomhedens erfaringer med uddannelse og opkvalificering på konferencen ”Kompetencer til tiden – sådan møder vi virksomhederne” i Horsens.
VAM startede for 66 år siden som en maskinstation, men op gennem 80’erne blev den til en ren entreprenørvirksomhed, der i dag har specialiseret sig i kloakering og offentlige anlægsarbejder. Virksomheden har 160 medarbejdere, hvoraf de 120 er timelønnede – og mange af dem er ufaglærte.

- Vi har i virksomheden en lang tradition for efteruddannelse og opkvalificering, og traditionelt har medarbejderne brugt de stille vintermåneder på skolebænken. Men klimaforandringerne gør, at vi stort set ikke har nogen lavsæson længere, og det er en udfordring. Derfor har vi droppet en del af de eksterne kurser til fordel for interne kurser, og dem holder vi hele året. Virksomheden er ISO-certificeret, og det kræver jo, at medarbejderne kan dokumentere, at de har gennemført de nødvendige kurser, forklarede Gitte. B. Nielsen.

En af udfordringerne er den stigende digitalisering, der kræver, at medarbejderne skal kunne noget andet.

- De kompetencer, der efterspørges nu, er IT-parathed og en generel omstillingsparathed, forretningsforståelse, gode kommunikative evner, evnen til at lede sig selv og til at biddrage aktivt til innovative løsninger – og bidrage til bæredygtig udvikling, påpegede Gitte B. Nielsen.

En deltager ville vide, om det kan betale sig rent økonomisk at investere massivt i uddannelse af medarbejderstaben – havde man regnet på det hos VAM?

- Ja, og vi har ikke råd til at lade være! Nu arbejdet med lærlinge: Vi har erfaring for, at særligt første år er de skrøbelige og skal støttes. Lykkes det ikke at onboarde dem, koster det cirka et halvt års løn. Derfor spiller lærlingementorerne en central rolle, slog Jens Brøndum fast.

For yderligere information om konferencen:

Kontakt venligst formand for RAR Vestjylland John Hermansen, tlf. 4151 7716
eller specialkonsulent Susanne M. Nielsen, Arbejdsmarkedskontor Midt-Nord, tlf. 7222 3625

Program og plancher fra konferencen 3. december 2019 (internt link)