Spring over hovedmenu
Spring over venstremenu

Sæt turbo på opkvalificering af ledige

01-09-2020

Fra juli 2019 til juli 2020 steg den nordjyske ledighed med 3.684 bruttoledige, hvilket svarer til en vækst på 35,0%. Beskæftigelsen faldt med 6.278 fuldtidspersoner i Nordjylland fra maj 2019 til maj 2020. Udviklingen i ledighed og beskæftigelse er markant påvirket af corona nedlukningen.

Se grafer og tabeller om ledighed og beskæftigelse (pdf) (Nyt vindue)

”Arbejdsmarkedet er stadig påvirket af coronanedlukningen i en række sektorer og eftervirkningerne deraf. Ledigheden har fået et markant hop opad på knap 3.700 og beskæftigelsen er faldet med lidt over 6.000. Det er tydelige eftervirkninger af nedlukningen og enkelte brancher er stadig hårdt ramt”, forklarer Birgit Frederiksen, formand for RAR Nordjylland.

Rådsformanden fortsætter:
”Oven på den negative udvikling er der dog også lyspunkter forude. Antallet af nye job på jobnet i Nordjylland var var på 1.367 i juli måned. Der er et lille fald på 6,3% i forhold til juli måned sidste år. Man kan også sige, at 93,6% af det antal job, der var sidste år, også er der i år. Arbejdsmarkedet er på vej op i gear igen.”

Finansministeriet vurderer i den seneste redegørelse, at beskæftigelsen falder med 50.000 / 1,7% på landsplan i år, og at beskæftigelsen stiger med 17.000 på landsplan til næste år. I lighed hermed vurderes ledigheden at stige med 40.000 i år på landsplan og at falde med 9.000 til næste år. Denne tendens vil også kunne ses i Nordjylland. Efter et tilbageslag kommer der mere gang i hjulene ingen.

”Det er derfor nu vi skal opkvalificere arbejdsstyrken med de rette kompetencer, så virksomhederne kan få den arbejdskraft de i stigende grad kommer til at efterspørge i de kommende måneder og særligt i løbet af det næste år.

RAR støtter i den forbindelse blandt andet op om det nye tiltag, hvor ufaglærte over 30 år kan begynde på en erhvervsuddannelse til 110% af dagpengesatsen inden for en række mangelområder. Det er desuden positivt, at der er kommet en ny mulighed for arbejdsfordeling i virksomhederne - herunder også med mulighed for opkvalificering i perioder, hvor man er hjemme på
arbejdsfordeling. Det er med til at mindske den fremtidige mangel på kvalificeret arbejdskraft,” uddyber Birgit Frederiksen.

Nærmere oplysninger:

  • Birgit Frederiksen, Formand for RAR Nordjylland, tlf. 3010 3849
  • Anders Stryhn, direktør AMK Midt-Nord, 7222 3602